Friday 14 October 2011

Entombed - Same difference


Σωτήριο Έτος :1998
Χώρα : Σουηδία

Τι και αν έχουν χαρακτηριστεί οι πατέρες του ευρωπαϊκού death metal, δημιουργοί του όρου rotnroll ή ακόμα και "όπου φυσαει ο άνεμος πάω", οι Entombed είναι μια από τις καλύτερες μπάντες σ’αυτό που λέμε ακραίος ‘ήχος. Είτε φλερτάρουν με το  stoner rock είτε κομματιάζουν τα πάντα με τα βρωμερά discharge-meets-motorhead riffs τους, οι Entombed πάντα ήταν πρωτοπόροι και ρηξικέλευθοι και εξηγούμαι. Το 1998 βγάζουν ένα δίσκο που για πολλούς λερώνει το πλούσιο παρελθόν τους, χαρακτηρίζεται από πολλούς σαν "πραγματικό σκουπίδι" και στέλνεται για καύση στο πυρ το εξώτερον. θα έπρεπε να είναι όμως τα πράγματα έτσι ή η μυωπική metal σκηνή για άλλη μια φορά απλά νοιώθει προδομένη?

Το 1998 λοιπόν και μετά την φυγή του Nicke Andersson οι Entombed με δυο προσθήκες στο πρωτοκλασάτο ράστερ τους, τους Peter Stjärnvind (Krux, Born of Fire και Murder Squad) και Jörgen Sandström (τεχνικος ηχου που εμεινε για καποια χρονια ως μονιμος μπασιστας) βγάζουν το άλμπουμ Same difference που περισσοτερο εχει να κανει – στα δικά μου αυτιά – με ένα κράμα πραγματικής ένδειξης αγάπης του group στο hardcore/punk και ναπολεόντειου στησίματος του άλμπουμ στους καταπληκτικούς στίχους (I need to reinstate led astray but the delicious bait I was a sucker for it it tasted worse all the time but I can't get it out of my mind- addiction king) και τα φοβερά φωνητικά του LG-Petrov (What ever you desired just let it be).

Κλείνοντας να πω πως πραγματικά αυτό το άλμπουμ είναι ίσως το πιο αδύναμο της μπάντας αλλά παρ όλα αυτά νομίζω πως λίγες μπάντες έχουν καταφέρει να το κοιτάξουν στα μάτια πόσο μάλλον να το αγγίξουν. Φορέστε γυαλιά μυωπίας και ξεχαρβαλωθείτε.

Ακουστέ το καθώς : οδηγείτε μονοί σας για τουλάχιστον 666 χλμ μακριά από κάποιο κλεινών άστυ προς οροσειρές και κορφοβούνια με ομίχλη και ζεστό νες-καφέ…απελευθερώνει όλες τις μυρωδιές!

Θα μπορούσε να είναι : soundtrack στην ταινία Drive την ώρα που ο Ryan Gosling κλωτσά μέχρι θανάτου ένα τύπο στο ασανσέρ πολτοποιώντας το κεφάλι του. (What can I say? / There's just no way, is there? / so I act as if it's ok mister / I am who I am / I say goddamn / goddamn I give whatever I can / now that is what a nice guy I am)

No comments: